Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
 • Ny hemsida

  new-website

  I januari 2018 kommer vår hemsida att ersättas med en helt ny webblösning där en ny, modern och responsiv hemsida kommer att möta våra besökare!

 • Ny affärsmodell och strategi

  nyhetsbrev_header

  KI Science Park har nu utarbetat en ny affärsmodell och strategi som ska börja implementeras under 2018.

  KI Science Park kommer fortsättningsvis att erbjuda facility management och service till alla företag i parken, oavsett lokallösning. I samband med det, arbetar vi på att utöka erbjudandet och servicegraden.

  Det kan bli smärre driftstörningar under mellanperioder då vi byter leverantörer etc., vilket vi ber om ursäkt för.

  Med anledning av detta kommer samtliga serviceavtal att skrivas om och förnyas under 2018.

  Ny kontaktperson

  helena-wramberg_300-x-257

  Ny kontaktperson för KI Science Park är Helena Wramberg. Helena jobbar med andra uppgifter inom KI Holding-koncernen men kommer att finnas tillgänglig på deltid med nedan kontaktuppgifter:

  Telefon: 070-573 71 30
  E-post: info@kisciencepark.se

 • Framgångsraket väljer KI Science Park

  per-lundin-evox-märit-johansson-karolinska-institutet-science-parkEvOx Therapeutics, nyinflyttade i KI Science Park, utvecklar en banbrytande teknologi för att leverera läkemedel – även genom blod-hjärnbarriären.

  Det brittisk-svenska företaget har säkrat tio miljoner pund, över 117 miljoner kronor, i såddfinansiering för att ta sin teknologi genom preklinisk och tidig klinisk fas.

  – Nu har vi de resurser vi behöver för att fortsätta vårt arbete med ett ben i Oxford och det andra här i KI Science Park, säger Per Lundin, en av företagets grundare.

  Den första stavelsen i företagsnamnet EvOx står för extracellulära vesiklar, ett slags nanostrukturer som de flesta av kroppens celler kan frisätta. Dessa vesiklar, som också kan kallas exosomer, har till uppgift att transportera biologiska signaler, proteiner och RNA-molekyler, mellan olika celler.

  – Det vi gör är att skräddarsy exosomer för att leverera läkemedel till specifika vävnader, inte minst i hjärnan, säger Per Lundin.

  Över 98 procent av idag tillgängliga läkemedelsbehandlingar saknar förmåga att gå igenom blod-hjärnbarriären, den mekanism som är till för att skydda hjärnan mot bland annat nervskadande ämnen som finns naturligt i blodet. Genom att ta hjälp av exosomer, förklarar Per Lundin, kan protein- och RNA-läkemedel ”smugglas” till exakt rätt destination i kroppen – också till hjärnan.

  – Eftersom vår teknologi utnyttjar kroppens eget intracellulära distributionssystem kommer den att möjliggöra läkemedelsbehandling av Alzheimers och andra sjukdomar som drabbar hjärnan, men även autoimmuna sjukdomar och cancer.

  EvOx Therapeutics är frukten av flera års exosomforskning genomförd av professor Matthew Wood, Oxford University, och Samir El Andaloussi, KI och Oxford University. De båda forskarna grundade företaget så sent som i år tillsammans med Per Lundin, även han med bakgrund på Karolinska Institutet.

  – Det är en stor styrka för ett företag som vårt att kunna verka från två så välrenommerade plattformar som Oxford och KI Science Park, säger Per Lundin.

 • Toppkraft på Aprea på nya äventyr

  Nina Mohell Aprea

  Nina Mohell har i tio års tid samarbetat framgångsrikt med Jessica Alfredsson, molekylärbiolog.

   

  Fokus, kommunikation och samarbete.

  Det är ledorden när Nina Mohell, en av toppkrafterna i Aprea, sammanfattar sin imponerande livsgärning i läkemedelsindustrin.

  Nu lämnar hon sin anställning som VP Discovery på Aprea i KI Science Park och blir konsult. Vid 66 tänker hon prioritera sig själv.

  Nina Mohell har under hela sin karriär lyckats kombinera det akademiska synsättet med de kommersiella kraven på leverans.

  Hon betonar vikten av att kunna kommunicera, såväl med de akademiska forskarna som i den egna arbetsgruppen.

  – Man måste arbeta på ett effektivt sätt i ett litet bolag. Det finns inte resurser för omvägar eller att fastna i sidospår. Det är fokus och hård prioritering som gäller. Det är också viktigt att knyta nyckelkompetenser till bolaget och ha ordning på dokumentationen.

  När Nina Mohell började på Aprea 2005 var hon den första som rekryterades av dåvarande VD:n Claes Post. Hon fick ansvaret för den biologiska delen av den prekliniska läkemedelsutvecklingen vilket kort och gott innebär hela processen från preklinisk forskning till klinik.

  – Man får ta i, som hon lugnt konstaterar på omisskännligt finländskt vis.

  Och tagit i har hon gjort ända sedan studietiden i Åbo och Helsingfors. Nina Mohell visste tidigt att hon ville in i forskningen och redan som ung flicka bar hon på en dröm om att vara med och utveckla läkemedel mot svåra sjukdomar som schizofreni, depression och cancer.

  Stormtrivdes på Astra
  En öppning kom via Wenner-Grens institut som tillhör Stockholms universitet där hon 1984 disputerade i zoofysiologi. Hon stannade sedan kvar där i flera år som forskare och högskolelektor innan Astra lockade med nya utmaningar.

  – Jag stormtrivdes på Astra!

  Det blev en karriär på tio år inom centrala nervsystemets sjukdomar, CNS. Här lyckades hon också få ihop de två världarna – akademi och industri – genom att parallellt handleda doktorander vid Uppsala universitet. Själv blev hon också adjungerad professor i molekylär farmakologi och senare i receptorfarmakologi.

  Vid millennieskiftet rekryterades Nina Mohell till Acadia Pharmaceuticals i San Diego, ett företag som också verkar inom CNS, men efter två år flyttade hon hem igen för att bli avdelningschef på Biovitrum. Det handlade om screening och preklinisk läkemedelsutveckling inom metabola sjukdomar och passade lite för perfekt för att missa.

  Och nu är vi framme vid Aprea, bolaget hon lämnar i en tid av stor framgång med ett kapitaltillskott på 430 miljoner och en kandidatsubstans som nu testas i fas Ib/II på äggstockscancer. Substansen har tidigare testats på blodcancer och studier planeras nu även inom andra indikationer.

  – Det är en stor förmån att få arbeta inom ett så spännande och viktigt område och i ett så nära samarbete med både erfarna läkemedelsutvecklare och bolagets grundare, säger hon.

  ”KI Science Park rätt adress”
  Aprea grundades av bland andra forskarna Klas Wiman, Vladimir Bykov och Galina Selivanova efter upptäckten av en molekyl som får muterat p53-protein att fungera på vanligt sätt igen, det vill säga skydda oss mot cancer.

  Nyheten kom 1999 och väckte uppmärksamhet över hela världen.

  Bolaget, som startades via KI Innovations, har hela tiden haft sin hemvist i KI Science Park. Det innebär att Nina Mohell har varit med under hela uppbyggnaden av det som nu blivit landets ledande kluster för läkemedelsutveckling.

  – Jag uppskattar servicen, infrastrukturen och närheten till kollegor och andra bolag. KI Science Park är helt rätt adress för Aprea.

  Nina Mohell har lagt långa dagar och många kvällar på sitt krävande yrkesliv. Inte minst golfintresset har fått stå tillbaka.

  – Det har absolut varit värt det. Men nu ska jag sluta kompromissa och ta hand om mig själv.

  Hon vill ha mer tid för barn, barnbarn och andra nära och kära – och kunna stanna längre perioder i sommarhuset i Finland där det mycket lämpligt finns en golfbana alldeles nära.

 • KI Science Park DAY – alla presentationerna

  Missade du välbesökta KI Science Park DAY i maj?

  Du kan ändå ta del av alla intressanta presentationer från det lyckade evenemanget. Du hittar allt material här.

 • Tre nya styrelseledamöter på plats

  KI Science Park har tre nya ledamöter i styrelsen.

  Det är Agneta Stålhandske, avdelningschef lednings- och forskningsstöd vid Karolinska Institutet, Johan Ljung, fastighetschef på Akademiska Hus och Jacob Hellman, avdelningschef för innovation vid Stockholms läns landsting.

 • Missa inte KI Science Parks golfdag – anmäl dig nu!

  golfVill du spela golf och samtidigt passa på att nätverka med kollegor från andra medlemsföretag?

  Boka redan nu in den 25 augusti för den årliga golfdagen för alla som är verksamma i KI Science Park.

  2016 års upplaga arrangeras på eftermiddagen den 25 augusti på Lindö DAL (http://www.unipeg.se/vara-banor/lindo/). Spelformen är poängbogey med priser till de tre bästa spelarna. Pris får också den med ”bästa drive” och den ”närmast hål”.

  Om man inte vill vara med i tävlingen går det utmärkt att träna under professionell ledning. För nybörjare på golfbanan erbjuds en introduktion och spel på korthålsbana.

  – Många arbetar så hårt i de små bolagen att vi vill bjuda på en stunds avkoppling med möjlighet till både samtal och aktiviteter, säger Jeanette Jansson , som samordnar arrangemanget.

  Anmälan görs till info@kisciencepark.se – senast den 11 augusti.

 • Parkens största spelare siktar på de minsta diagnoserna

  Alan HighResDet i särklass största företaget i KI Science Park – oavsett om man räknar kvadratmeter, antal anställda eller omsättning – är Sobi, Swedish Orphan Biovitrum.

  – 2015 var ett rekordår men 2016 blir ännu bättre, säger Alan Raffensperger, Chief Operating Officer vid parkens enda internationella storspelare.

  2015 var ett fantastiskt år för Sobi. Trots att man inte lanserade några nya produkter ökade intäkterna med hela 29 procent, till mer än 3,2 miljarder. När Sobi nyligen släppte sin delårsrapport prognostiserade man 2016 års intäkter till uppemot fyra och en halv miljard.

  ”För lite”, tyckte marknaden och Sobi-aktien sjönk några procent. Men samma dag som rapporten släpptes kom CHMP, den europeiska läkemedelsmyndighetens vetenskapliga nämnd, med ett positivt utlåtande om Sobi:s läkemedel mot hemofili B – och vips skrevs prognosen upp till mellan 4,8 och 5 miljarder.

  Detta, om något, är ett tydligt och aktuellt exempel på hur Sobi skiljer sig från det genomsnittliga medlemsföretaget i KI Science Park.

  Som framgår av namnet har Sobi ingen ambition att hitta nästa blockbuster mot någon av de stora folksjukdomarna, utan hela idén går ut på att på bästa sätt utveckla och tillhandahålla innovativa behandlingar mot sjukdomar som drabbar små patientgrupper. Företagets placering i Beta-huset ger stora mervärden, menar Alan Raffensperger.

  – En av grundförutsättningarna för oss att lyckas är samarbete, inom och utanför företaget. Arkitekturen och planlösningen uppmuntrar verkligen till dialog och samarbete, säger han. De som jobbar prekliniskt i vanliga läkemedelsföretag kanske aldrig träffar kollegorna på regulatory, men hos oss sker det automatiskt och helt naturligt.

  En, ännu så länge, underutnyttjad potential ser Alan Raffensperger i de unika förutsättningar som KI Science Park erbjuder i termer av nätverk och koppling till akademin.

  – Det är framförallt två aspekter jag tänker på, säger han. Dels att det mycket väl kan finnas potentiella samarbetspartners bland företagen i parken – sådana som utvecklar teknologier eller plattformar till exempel, dels att Sobi kan vara en attraktiv arbetsgivare för KI-studenter och forskare.

Äldre nyheter
Share Button